Αξιοθέατα της Λάρισας

Η Λάρισα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας με μεγάλη αγροτική παραγωγή. Καθώς βρίσκεται στη θεσσαλική πεδιάδα, αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Παρ’ όλα αυτά έχει και μεγάλη ιστορία όπως και πολιτισμό. Συγκεκριμένα αν περάσει κανείς από την πόλη της Λάρισας αξίζει να επισκεφτεί:

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το αρχαίο θέατρο Λάρισας κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στις νότιες υπώρειες του λόφου “Φρούριο”, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Λειτούργησε μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., οπότε και διακόπηκε απότομα η ζωή του. Σήμερα έχει αρχίσει και ξαναπαίρνει ζωή και τους θερινούς μήνες ίσως πετύχετε και κάποια θεατρική παράσταση.

Λόφος Φρουρίου

Πρόκειται για την ιστορική Ακρόπολη της πόλεως της Λάρισας, στην Ελλάδα. Αποτελούσε φρούριο της πόλεως κατά την διάρκεια της Αρχαιότητας, και κατά την διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους.

Μύλος Παππά

 Αποτελεί μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης και σημαντική παρακαταθήκη αναμνήσεων.

Πηνειός Ποταμός

Ο Πηνειός ποταμός διασχίζει το θεσσαλικό κάμπο και περνάει την κοιλάδα των Τεμπών. Υπάρχει ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος στο δέλτα του ποταμού και εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος.

Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Στο συγκεκριμένο μουσείο παρουσιάζεται ο νεότερος παραδοσιακός και αστικός πολιτισμός της Λάρισας. Πρόκειται για ένα μουσείο αναγνωρισμένο από το υπουργείο πολιτισμού ως ένα από τα 3 μεγαλύτερα μουσεία νεότερου πολιτισμού στη χώρα. Είναι ένα έργο ζωής του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα

Είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί δωρεά συλλογής του ιατρού και συλλέκτη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

Μνημείο Ιπποκράτη

Αποκαλύφθηκε μετά από πλημμύρα του Πηνειού το 1826. Από το 1978 βρίσκεται τοποθετημένο απέναντι από το πάρκο Αλκαζάρ. Το φιλοτέχνησε ο Γιώργος Καλακαλάς.  

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Στεγάζεται στο κτίριο των παλιών φυλακών της Λάρισας. Είναι κτίσμα του 18ου αι. και αποτελεί ένα διατηρητέο μνημείο. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου έχει τίτλο: «1941 - 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται».

Πάρκο Αλκαζάρ

Βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Πηνειού ποταμού και κάτω από το λόφο φρουρίου. Διαθέτει μεγάλους πεζοδρόμους διακοσμημένους με συντιβάνια, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, διαμορφωμένη λιμνούλα, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές και υπαίθριο θέατρο 2.500 θέσεων.

Φαράγγι της Καλυψώς

Βρίσκεται στον ανατολικό Κίσσαβο, πάνω από το χωριό Κόκκινο Νερό. Η προσέγγιση γίνεται από τα χωριά Κόκκινο Νερό ή την Καρίτσα. Είναι ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας κι από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς canyoning.

Βουνό Όλυμπος

Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και κορυφή του είναι ο Μύτικας (2.918). Ενδείκνυται για ορειβασία και αναρρίχηση. Αφετηρία αποτελεί το Λιτόχωρο στους πρόποδες του βουνού.